BI системите стават бързи, леки и мобилни

Мобилността ще превземе системите за бизнес-анализ, известни още като „BI“. Това ще ги превърне в нещо много по-масово и полезно за обикновените работещи хора. Имайки правилната информация винаги и навсякъде, те ще могат да работят много по-лесно и ефективно.

Светлото бъдеще“ на приложенията за бизнес-анализ не е извадка от мечтите на надъхан технологичен маниак, а тенденция, която ще видим до края 2010 година, убеден е екипът на Balkan Services, внедрител на решенията на QlikView у нас. Радикалната промяна, която прогнозират оттам, напомня за настъпването на "бързите ERP", което през последните години промени представите на бизнеса за системите за фирмено управление и ги направи многократно по-достъпни и приложими у нас.

Мобилните устройства вече са навсякъде около нас – смартфоните са из джобовете на хората, а и таблетите вече са реалност. Време е BI приложенията да могат да се ползват на телефон и таблет – навсякъде и по всяко време, категоричен бе Владимир Рашев, управител на Balkan Services, по време на представяне на новите тенденции в BI технологиите днес. Според него, време е действащият бизнес у нас да развенчае представата за BI като за нещо много „тежко“ и изолирано, което се ползва само от висшите мениджъри в една фирма, обслужва се от страхотни скъполатени специалисти и изисква огромни инвестиции в специални бази данни и хранилища за корпоративна информация.

BI днес са много по-достъпни и по-отворени. Те могат да се ползват от всички служители на дадено предприятие, не само от топ-мениджмънта. В почти всяко предприятие има голям брой служители, които постоянно са в движение – търговци, маркетингови специалисти, експерти от сервиза и др. Те могат да работят оттам, където се намират, в реално време да имат достъп до справки и данни, необходими за свършването на работата, посочи Рашев. Той демонстрира на живо как това се случва върху финия сензорен екран на iPad. „Днес има конектори за всички мобилни платформи – Android, iPad, Blackberry и др., и всяка BI система може да се ползва на такива устройства“, добави мениджърът.

Част от факторите, които правят възможно това, е технологията на частния облак. Самото BI приложение бива инсталирано на сървър, но нищо не се инсталира на крайното устройство на клиента. Той ползва всичко през уеб-интерфейс, а при новите модели със сензорни екрани се борави дори с виртуална клавиатура.

Друга технология, която прави възможно това, е боравенето с различни източници на данните. QlikView и други подобни на нея системи не се нуждаят от колосални хранилища за данни (warehouse). Те се свързват с различните източници на данни във фирмената ИТ система и и благодарение на собствена, вградена база данни могат да започнат да работят веднага.

Всичко това подсказва и една друга теденция, която се очертава на BI арената: изгревът на „бързите“ BI системи. Разчитайки на новите технологични трендове, мобилността и олекотяването, системите за бизнес-анализ могат да се въведат в употреба скоростно, само в рамките на 10-20 дена, а понякога дори по-малко. Това вече звучи съвсем различно за всяка организация, която е почувствала потребността от инструмент за бизнес-анализ на огромните обеми данни, но се е бояла от внедряването на BI заради тежката, тромава, дълга процедура.

Олекотяване на BI системите се постига и чрез все по-популярната технология на „облака“. В този сценарий една фирма може да започне работа с приложение за бизнес-анализи в рамките на един-единствен ден. Когато доставчиците на платформи във вид на облак – подобни на Amazon – хостват приложението, въпрос на часове е да им се заяви и да осигурят определен капацитет – памет, процесори и дисково пространство, чрез които BI системата да заработи буквално за часове.

Коментар