AMD вдига летвата с нови мобилни и десктоп решения

AMD обнови изцяло своите настолни и мобилни платформи, базирани на технология Vision и предназначени за домашни и корпоративни потребители. Изпреварвайки най-големия цикъл на закупуване на техника през годината, новите ноутбук платформи предлагат до 8 часа автономна работа на батерия и "забележителни визуални изживявания на страхотна цена" за пазара на масови и ултратънки преносими компютри, съобщиха от компанията в дните на Филмомия фестивал в Кан.  

"С технологията Vision най-накрая успяхме да свържем двата процеса: как хората използват своите РС с начина, по който ги закупуват", каза Найджъл Десау, старши вицепрезидент и главен маркетинг директор на AMD.

Представена през октомври 2009 година, технологията Vision опростява процеса на закупуване на РС чрез фокусиране върху това как потребителите използват своите компютри, вместо върху объркващите "скоростни и трансферни" технически спецификации, които много хора трудно разбират.

Vision също така означава мощни визуални изживявания. Все повече потребители използват своите компютри като хъбове за развлечение – споделяне на снимки, музика и видео филми, гледане на телевизия и видео с висока разрешаваща способност, компютърни игри. Vision отговаря на тази тенденция.

През миналата година 96 милиона души в света са закупили компютри с развлекателни цели. Ултратънките ноутбук платформи на AMD за 2010 година осигуряват HD възпроизвеждане и автономна работа до 8 часа.

При тестове с HQV 2.0, една Vision система с интегрирана AMD графика постига почти 2 пъти по-висок резултат на видео параметрите, отколкото съпоставима Intel-базирана система, твърди AMD. Освен това,  Vision система с AMD дискретна графика постига 50% по-добър резултат от сравнима Intel-базирана система с Nvidia дискретна графика, заявиха още от компанията.  

AMD твърди също, че нотбуците с нейната нова платформа обработват снимки с с 20% по-бързо, отколкото с конкурентни масови ноутбуци, при използване на Adobe Photoshop Elements 8. Прехвърлянето на мултимедийни файлове и конвертирането на DVD за игри на гейм конзоли пък става с до 37% по-бързо.

Новите настолни платформи  на AMD в масовия сегмент, както и за сегмента на РС ентусиастите са подкрепени с най-новата графична технология за HD и 3D развлечения и с многоядрена производителност, вкл. шестядрения  процесор AMD Phenom II X6. Тези платформи осигуряват, според AMD, с 30% по-бързо споделяне на филми, отколкото със съпоставимите конкурентни PC. Организирането на дигитални библиотеки е ускорено с до 40%, при използване на разпознаване на лица за подреждане на снимките.

Изграждане на цяла AMD-базирана система с процесор AMD Phenom II X6 и всички останали необходими компоненти става с  по-малък бюджет, отколкото струва един единствен 6-ядрен чип на конкурентите, подчертават от компанията.

Системи с новите мобилни и настолни платформи с Vision технология на AMD са достъпни още от днес и ще излизат на пазара до края на годината от OEM производители и системни интегратори като Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, MSI и Toshiba.

Коментар