Мащабна реорганизация в Nokia

Финландският гигант Nokia обяви вчера план за мащабни реорганизации в корпоративната структура. Промените целят да ускорят въвеждането на пазара на нови модели телефони и услуги.

Три главни поделения ще има вече в Nokia – Мобилни решения (Mobile Solutions), Мобилни телефони (Mobile Phones) и Пазари (Markets).

Подразделението "Мобилни решения" ще разработва смартфони и мобилни компютри с марката Nokia на базата на платформи Symbian и MeeGo. В неговия обсег ще бъде също разработката на съдържание, приложения и услуги. Начело на Mobile Solutions застава Анси Ваньоки, досега шеф на разработките на мултимедийни решения и мобилни телефони.

Новото подразделение "Мобилни телефони" ще се занимава изключително с обикновените телефони на база Symbian S40. Начело на структурата ще бъде Мери Макдуел.

Направлението "Пазари" ще отговаря за продажбите, маркетинга и управлението на логистиката. Никлас Савандер ще оглави новосформирания отдел.

Всяко от трите подразделения ще има собствена група за изследвания и разработки, става ясно от официалното съобщение.

Новата структура ще бъде валидна от 1 юли. Настоящият CEO Оли-Пека Каласвуо остава в борда на директорите на Nokia Group. Засега не се съобщава за евентуална рокада на върха, каквито слухове се появиха наскоро.

Коментар