“Умни” ИТ помагат в напояването

Ако напоителните системи бяха „умни“ поне наполовина на калкулаторите, биха могли да намалят потреблението на вода с 20 до 50%, показват изчисленията на „ET Water Systems“.

Американската компания е разработила апарат на име SmartBox – заместител на комерсиалните контролери за напоителни системи, който определя потребността от напояване за даден терен на базата на анализ на различни видове данни – специфични параметри на местонахождението на терена, прогноза за времето и др., пише GreenTech.bg.

В по-новата си версия, която ще излезе през лятото тази годна, устройството ще може да получава своите ъпгрейди на фърмуера директно през клетъчната мрежа, която използва.

Консервирането на водните ресурси не е особено привлекателно за инвеститорите, защото няма голяма финансова облага от това. Въпреки всичко от фирмата се надяват, че по-късно тази година ще успеят да наберат около 5 милиона долара под формата на рисков капитал.

Растящите цени на водата по света, както и задълженията на държавите за съхраняване на водните ресурси постепенно ще обърнат пазара, смятат в иновативната фирма. Най-вече ще има нужда от технологични подобрения.

Високотехнологичните компании ще са първите, които ще възприемат „смарт“ технологията на SmartBox, смятат нейните създатели. Според тях, фирми като Adobe Systems, Facebook, Apple и Google вече са потребители на апарата.

Времето за изплащане на инвестицията е около 2 години за американските потребители. Уредът може да е полезен и за ученически и студентски общежития, офис-сгради и бизнес-паркове.

Мениджърите, които отговарят за управлението на големи обработваеми терени, могат да заменят сегашните контролери на напоителните системи с новия уред, като конфигурират параметрите му през уеб-интерфейс. Те могат да заложат различни променливи: почвен тип, наклон, слънчево греене и сянка, видове растителност и др.

Към всичката тази информация уредът сам добавя и прогнозата за времето. Анализирайки всички данни, той създава график за напояване, който може да се променя динамично съобразно промените на времето.

Коментар