Катастрофата с полския президент заради GSM?

Мобилен телефон може да е причинил самолетната катастрофа, в която загина полският президент Лех Качински. В момента на инцидента с правителствения Ту-154М на борда са били включени около 100 телефона, съобщи главният прокурор на Полша Анджей Серемит, цитиран от агенция Белта.

По време на злополучния полет от 10 април тази година, пасажерите – висши представители на полския елит – са разговаряли по мобилните си телефони и са обменяли SMS-и. Това е станало известно при изследването на хендсетите, намерени на мястото на падане на самолета, и от анализа на телефонните сметки.

Мобилните телефони и други високочестотни битови уреди могат да внесат смущения в работата на бордовата апаратура на самолетите, категорични са специалистите. Ето защо авиокомпаниите строго забраняват на пасажерите да използват своите GSM-и по време на полет, особено при излитане и кацане.

Именно влиянието на мобилните телефони върху апаратурата на правителствения самолет е една от версиите, по които работи разследващият инцидента екип. Катастрофата отне живота на 96 души, вкл. на президента на Полша и неговата съпруга, както и на висши военни.

Коментар