ИКТ секторът генерира 4,8% от БВП на ЕС

Европейският ИКТ сектор, който генерира едва около 4,8% от БВП, е водещ от гледна точна на инвестициите в научно-изследователска дейност в ЕС. 25% от инвестициите са в тази посока, а 32% от изследователите работят в частния сектор. Данните обаче са от 2007 година, макар че бяха изнесени в доклад на Еврокомисията днес.

Въпреки добрите цифри Европа изостава осезаемо спрямо глобалните си конкуренти от гледна точка както на частните, така и на държавните инвестиции в ИКТ научно-изследователска дейност. Инвестиционната „пропаст“ бе идентифицирана като един от проблемите, с които ЕС трябва да се справи, като част от новия европейски Цифров дневен ред, една от седемте водещи инициативи на стратегията Европа 2020 за интелигентен, устойчив и траен растеж.

За да постигне целта си да инвестира 3% от БВП в научно-изследователска дейност, Европа трябва да удвои публичните разходи в ИКТ научно-изследователска дейност до 2020 година и да създаде отлични условия частният сектор да последва този пример, категорична е Нели Крьос, еврокомисар по информационното общество.

В доклада, публикуван днес и базиран на анализ на периода 2002-2007, се вижда, че ЕС изостава спрямо САЩ, Канада, Япония и Южна Корея от гледна точка на инвестициите в научно-изследователска дейност в ИКТ. Инвестициите на САЩ в тази област са 2,5 пъти по-големи. Забелязва се, че 50% от научно-изследователските патенти в САЩ, давани на местни изобретатели, са в областта на ИКТ, докато в Европа този процент е 20%.

Конкретно за отделните страни членки на ЕС статистиката показва, че пре 2007 г. Германия „държи“ цели 27% от заетостта в сферата на ИКТ производството с всичките му подсектори. Великобритания остава лидер в ИТ услугите с 19% от заетите. Германия, Великобритания и Франция заедно са допринесли за над половината от бизнес-насочените ИКТ научно-изследователски разходи. В тези страни с генерирани три от всеки четири европейски патента в ИКТ областта. Финландия, Германия, Нидерландия и Швеция са единствените четири страни членки, където „насищането“ с ИКТ патенти е сходно с или по-голямо от това в САЩ, а именно 110 патентна на милион души население.

Коментар