Хората приемат за реалност виртуалния свят

Учени успяха да накарат участници в експеримент да повярват в реалността на виртуалния свят. Хората, наблюдаващи света през очите на персонаж от виртуалното пространство, при определени условия започват да възприемат усещанията на героите като свои собствени, съобщава plosone.org.

Доброволците са били поставяни в ролята на компютърен персонаж – младо момиче, намиращо се в гостната на дома. Те са използвали специални очила, чрез които са виждали виртуалния свят в три измерения.

В определен момент към момичето се приближавала неговата майка и я потупвала по рамото. Едновременно с това били докосвани рамената на доброволците.

В следващия миг майката плясва дъщерята по бузата. По време на тази изненадваща атака участниците в експеримента не са били докосвани физически. Въпреки това, тези, които са гледали събитията от “първо лице”, т.е. с очите на момичето, изпитвали болка от шамар. Неприятни усещания изпитали дори и мъже, “превърнати” в персонаж от противоположния пол.

Изследователите се надяват резултатите от техния експеримент да бъдат използвани при изучаване на възприятията на хората. Усещането на виртуалността като реалност ще позволи да се провеждат опити, които е невъзможно да се реализират в истинския свят.

Коментар