ИТ пазарът в Румъния: спад с 25% за първото тримесечие

Румънският пазар на електроника и домашно електрическо оборудване е спаднал още повече през първите три месеца на годината – с цели 25% до 271 млн. евро, съобщи румънското издание Ziarul Financiar, позовавайки се на най-нови данни от анализаторската агенция GfK. Това е най-ниският обем на пазара, който от GfK са регистрирали в страната, посочват анализаторите. Самите пазарни играчи прогнозираха около 10% спад.

Макар че някои пазарни ниши се радват на положителен тренд, като цяло бизнесът с ИТ и телекомуникации страда от страхотно свиване спрямо нивата от началото на 2009 г., отчитат анализаторите. За цялата 2010 година те прогнозират спад на пазара с 5 процента. „Това е дъното на пазара – категорични са от GfK. – Пазарът не може да се свие повече от това, защото то би значело хладилниците да започнат да изчезват от домовете“.

Конкретно в сферата на ИТ, която представлява една трета от пазара на електрическо оборудване и битова електроника, продажбите остават слаби, с 38% по-ниски в сравнение с първата четвърт на 2009 г.

Единственият растеж, който се наблюдава, е онлайн търговията, отчита още Ziarul Financiar. Единствената ниша, в която има ръст при продажбите на електрически уреди и електроника, са онлайн продажбите – дейност, в която всички търговци на дребно вече са се фокусирали още от миналата година. Инвестициите са изплатени и специализираните уеб-сайтове продават все повече с всеки следващ месец, казват румънските търговци.

Онлайн продажбите са единственият търговски канал, който расте, в сравнение с целия пазар, който спада и ще продължава да спада, казва Жири Ризек, генерален мениджър на добре познатата и у нас ИТ фирма Flamingo International.

Flamingo стартира платформа за онлайн търговия преди около година, посочва Ziarul Financiar. Според представителите на компанията, от началото на годината досега продажбите през сайта се увеличават всеки месец с 90-100%.

Въпреки, че Ziarul Financiar посочва Flamingo като пример, румънската компания за ИТ техника е в състояние с далеч не толкова розов цвят, колкото е розов нейният символ. Съдбата на Flamingo International, третият най-голям в Румъния търговец на битова електроника и техника, ще се реши на 17 август, когато акционерите на дружеството ще трябва да изберат между рекапитализация или прекратяване на дейността.

Инвeстиционният фонд QVT, който е собственик на 22% от акциите на Flamingo, иска да прекрати дейността на компанията, пише Ziarul Financiar. Мениджърите и останаите акционери реагираха веднага на изявлението на фонда и заявиха, че подкрепят продължаването на дейността на фирмата. Те са склонни да приемат план за емитиране на корпоративни облигации, какъвто се разработва от февруари насам.

През това време продажбите на Flamingo за първото тримесечие регистрираха 40% спад до 23,5 милиона евро, а дълговете на фирмата достигнаха 5,4 млн евро. Капиталова инвестиция от около 3,5 милиона евро от страна на акционерите би позволила на компанията да привлече банково финансиране и да реализира план за оцеляване по време на рецесията.

Очаква се играчите на тази арена да отчетат значителни загуби през тази година и няма да е изненадващо някои от тях да бъдат принудени да излязат от пазара. Влияние ще има и постоянно менящото се поведение на потребителите.

Коментар