Проблеми се задават пред центровете за данни

Проблеми с енергопотреблението, охлаждането и пространството се задават пред центровете за данни, предупреди Gartner. Стремителният ръст в продажбите на сървъри в идните две години ще ескалира посочените проблеми.

Много ИТ мениджъри отсега се готвят за решаване на задаващите се трудности. Проектите за виртуализация и сървърна консолидация ще помогнат за решаване на част от проблемите, но компаниите трябва да се готвят за лавинообразен ефект, коментира Gartner.

Макар и сървърите сами по себе си да консумират не повече от 15% от общата енергия, проблемите в тази област ще дойдат от каскадния ефект – колкото повече сървъри има в центъра за данни, толкова повече енергия ще трябва за тяхното охлаждане.

Gartner предлага няколко мерки за справяне с описаните проблеми. На първо място, не трябва да се подценяват проблемите. Второ, необходимо е да се използват инструменти за мониторинг и ускоряване на проектите по виртуализация и сървърна консолидация. На трето място, следва да се прави анализ на ползите от покупка на нови сървъри.

Коментар