Цифровата информация достига 1,2 зетабайта

Тази година обемът на цифровата информация ще достигне 1,2 зетабайта, сочи нов анализ на IDC, изготвен по поръчка на EMC. През 2009-та е фиксиран ръст от 62% до 800 милиарда гигабайта или 0,8 зетабайта.

Прогнозираните 1,2 зетабайта са еквивалентни на общия обем информация от 75 милиарда напълно запълнени устройства iPad с капацитет 16 GB. Подобен брой таблети биха изпълнили физически 41 пъти до краен предел британския стадион Уембли, който има капацитет 90 хиляди зрители.

Анализаторите правят и друго ярко сравнение – 1,2 зетабайта е обем, който всеки мъж, жена и дете на Земята би публикувал в Twitter за 100 години.

Броят на файловете, изображенията, записите и други форми на съхранение на информация ще се увеличат 67 пъти през 2010 година. Целият този обем информация се нуждае от управление и защита.

Същевременно, броят на професионалистите в ИТ сферата ще се увеличи 1,4 пъти. Неизбежно те ще търсят нови способи за управление на данните и по-висока ефективност чрез пренасяне на ресурси в частни облачни среди.

През 2020 година над 30% от ежегодно създаваната информация ще се намира постоянно в облака, или ще минава през него, твърди проучването.

Коментар