USB 3.0 ще навлиза по-бавно в лаптопите

Само малка част от доставките на USB 3.0 контролери тази година ще бъдат вградени в лаптопи. 80% от общо 25-те милиона контролери ще се използват в настолни компютри, според източници от тайванската индустрия.

Това означава, че в близка перспектива USB 3.0 ще бъде екзотика за мобилния сегмент. Според наблюдателите на пазара, новият интерфейс ще получи широко разпространение в лаптопите едва когато AMD и Intel започнат да интегрират USB 3.0 в своите мобилни чипсети, а това се очаква да стане не по-рано от 2011 година.

Най-големият доставчик на USB 3.0 контролери е японската корпорация NEC, но през втората половина на годината тя може да отстъпи лидерството. ASMedia, дъщерна компания на Asustek Computer, ще се намеси на пазара с чипове на цени от $2-3, в сравнение с $6-8 от NEC.

USB 3.0 поддържа скорост на предаване на данни от 5 Gbps (гигабита в секунда), което превишава два пъти бързодействието на актуалния сега интерфейс USB 2.0. Новият стандарт ще се базира на съществуващата USB технология и ще осигури обратна съвместимост с по-старите версии. USB 3.0 освен това ще консумира по-малко електроенергия.

Коментар