Пиезоелектрични технологии навлизат в модата

И модните дизайнери вече искат да се впишат в графата на иноваторите, вкарвайки пиезоелектрични технологии в облеклата, които правят, пише GreenTech.bg.

Според дизайнера Аманда Паркс, една от най-важните функции на технологично усъвършенстваното модно облекло е генерирането на електроенергия и нейното съхранение.

Паркс е проектирала Пиезинг – рокля, която използва пиезоелектрични дискове, за да превърне движенията на тялото в електрическа енергия. След това тя се съхранява в батерия, която се намира близо до токата на колана. После батерията може да се използва за презареждане на любимо устройство.

Друга дизайнерка – Елена Корчеро – е проектирала рокля със соларни клетки, проводими нишки и вградени батерии, които превръщат старомодната й училищна униформа в модно бижу. Тя е измислила и „светеща нощница“, която се превръща в уред за нощно осветление, когато бъде закачена на „закачалката за презареждане.

Пиезоелектрични технологии се използват за генериране на малки „дози“ електроенергия от ходенето и всички други видове движение на тялото. Обикновено тази енергия е достатъчна за захранване на дребни джаджи, като например клетъчния телефон.

Пиезоелектричните технологии имат приложение и във военното дело, където могат да елиминират необходимостта един войник да носи със себе си тежки батерии за захранване на някои компоненти от оборудването му.

Коментар