Над 12 млн. евро за ИТ сме получили за 3 години

През последните 3 години България е получила над 12 млн. евро в областта на информационните и комуникационни технологии от Седма Рамкова програма и Програмата за конкурентоспособност и иновации. Сумата бе обявена днес в прес-съобщение на МТИТС по повод участието на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов в публична дискусия за международната конкурентоспособност на България, организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

ИКТ е ключов сектор за страната, посочи Първан Русинов и цитира пример, според който 10% ръст на широколентовите комуникации в страната е в състояние да осигури 1-2% ръст на БВП. Затова в момента правителството полага усилия за създаване на работещо електронно управление в страната.

В своеобразен разбор на електронното управление Русинов обособи три ключови елемента: организационен, информационен и технологичен. Технологичният е най-лесен, посочи Русинов и добави, че до този момент правителствата у нас са се занимавали основно с купуване на компютри, сървъри и лицензи. Така е, защото „това е най-лесната част от технологичния аспект“, заяви Русинов. Той подчерта, че сега приоритет на правителството е да работи по другите два аспекта, които са изостанали.

В рамките на дискусията зам.-министърът заяви, че приветства предложението на академичната общност за създаване на закон за високотехнологичните паркове. Ще бъде прекрасно да се анализират потенциалните ефекти от подобен норматив и ако те биха довели да увеличаване на конкурентоспособността на ИКТ сектора ни, да се задейства реализацията му, заяви Русинов.

Коментар