Опит за проваляне на сделката SAP-Sybase

Считаната за сигурна сделка по поглъщане на Sybase от SAP се натъкна на неочаквано препятствие. Един от големите акционери в разработчика на бази данни се опитва да осуети вливането в немския концерн, съобщи Блумбърг.

Стивън Алберти от Ню-Йорк обвинява двете компании, че умишлено са занижили цената на покупката. Както вече е известно, миналата седмица SAP и Sybase обявиха, че са се споразумeли за сумата от 5,8 милиарда долара.

Алберти е поискал от окръжния съд на Северна Калифорния за забрани поглъщането. Той очаква към него него да се присъединят още акционери, с които заедно да заведат колективен иск срещу сделката.

Според Алберти, топ мениджъри от двете компании са договорили такава цена, от която ще имат лична полза за сметка на останалите акционери. В частност, той споменава главния изпълнителен директор на Sybase и други висши ръководители.

Сделката, ако бъде реализирана, ще укрепи позициите на SAP на пазара за бази данни, вкл. в мобилните услуги и приложения, където Sybase е много силна. Въпреки назряващото недоволство от акционерите, независими анализатори считат, че SAP плаща повече за Sybase отколкото е реалната й цена.

Коментар