19 кучета-водачи вече носят името М-Тел

На церемония в Борисовата градина днес 19 кучета-водачи бяха официално кръстени и получиха фамилията М-Тел. Техни „орисници” бяха главният изпълнителен директор на М-Тел Андреас Майерхофер и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Бен, Бруно, Жером, Джина, Арис, Бизар, Жокер, Жак, Жерард, Жилет, Арни, Жади, Жизел, Жил, Жан, Жоси, Жери, Жанет и Съни преминаха през първия етап в своето обучение за кучета-водачи. След социализацията им в приемни семейства, кучетата ще постъпят в училището за кучета-водачи към фондация „Очи на четири лапи” и ще бъдат подготвени за благородната си мисия от професионални инструктори.

След успешното завършване на тренировъчния курс обучените водачи на незрящи хора ще бъдат официално предадени на новите си стопани, за да им служат и помагат срещу символичната сума от 1 лев.

На церемонията днес главният изпълнителен директор на М-Тел Андреас Майерхофер обяви, че стартиралата през 2009 година кампания „Кучета-водачи в училище”, ще продължи и през следващата учебна година. „Кучета-водачи в училище” е много скъпа за нас инициатива, защото тя засяга най-малките – учениците от началните класове. Щом сме успели да ги докоснем чрез темата за кучетата-водачи и да предизвикаме техния интерес, значи кампанията е успешна”, добави Андреас Майерхофер.

В рамките на пилотната част от образователната кампания ученици от началните класове на 20 столични училища научиха всичко за дейността на фондация „Очи на четири лапи”, както и за отговорната и хуманна мисия на кучето-водач в живота на незрящите хора. На церемонията присъстваха и много от учениците, които станаха част от инициативата през изминалите месеци.

Изпълнителният директор на М-Тел припомни, че през 2010 година социалната политика на телекома е фокусирана върху образованието. Той подчерта, че за да бъдат наистина ефективни усилията на бизнеса в сферата на социалната отговорност, е необходимо сътрудничество и с държавните институции.

Това мнение сподели и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и поздрави М-Тел за това, че подкрепя образованието в България.  

Историята на част от кучетата и техните стопани вече са познати на цяла България от предаването на БТВ „Такъв е животът – За хората”. Новият сезон на предаването е посветен на част от социалните каузи, които М-Тел подкрепя от години – „Аз, баба и дядо” в Шумен, „Ти не си сам”в Априлци и фондация „Очи на четири лапи”.

Коментар