Интраком Holdings и Comstar-UTS купиха 51% от акциите на Hellas On Line

Водещият доставчик на вградени телекомуникационни услуги в Русия и страните от ОНД JSC COMSTAR – United Telesystems и ИНТРАКОМ HOLDINGS сключиха споразумение за закупуването на 51% дял от Hellas On Line SA (HoL) срещу сумата от 47,9 милиона евро.
Comstar-UTS е един от водещите телекомуникационни оператори в Русия, чиито общи консолидирани приходи за 2005 г. достигат 908 милиона щатски долара. Comstar-UTS предлага различни услуги – за предаване на глас и данни, добавящи стойност, Интернет, pay-TV на фирмени и домашни абонати и оператори, използвайки традиционните и алтернативните си фиксирани мрежи.
“Радваме се, че имаме възможност да оповестим тази сделка. Ние имаме големи надежди за този проект, като се има предвид партньорството с един толкова силен регионален играч в лицето на ИНТРАКОМ HOLDINGS и благоприятните условия на гръцкия пазар. Пазарът на фиксирани услуги и на широколентов достъп има голям потенциал за развитие в Гърция. Придобиването на Hellas Оn Line ще ни позволи да изградим основата за разработването на пазара на широколентови услуги, характеризиращ се с най-ниска степен на проникване в Европа. Поради сходството между бизнеса на HоL и нашия бизнес, ние планираме да интегрираме HoL в структурите на Comstar-UTS и да сменим търговските наименования на техните продукти и услуги, за да увеличим тяхната ефективност”, каза Ерик Франке, главен изпълнителен директор на Comstar – United TeleSystems.
Hellas On Line (HoL) е основана през 1993 г. и е първият Интернет доставчик в Гърция. Член е на ИНТРАКОМ HOLDINGS Group от януари 2006 г. HOL е сред най-големите алтернативни фиксирани оператори в Гърция и третият най-голям доставчик на широколентов достъп с приблизително 12% пазарен дял. HoL осигурява ADSL и dial-up услуги на обикновения потребител, както и VOIP, VPN и хостинг услуги на фирмите клиенти. Компанията вече е изградила повече от 90 км собствена фиброоптична мрежа в Атина и планира допълнително да разшири инфраструктурата си в столицата, както и в други големи градове. Базата данни на HоL с имената на клиентите включва приблизително 35 000 потребители на широколентов достъп и 70 000 потребители на dial-up. В допълнение към това, HоL обслужва приблизително 1850 дружества. Приходите на компанията за 2005 г. възлизат на 25,6 милиона евро, 40% от които се дължат на домашните абонати.
“Това споразумение допълнително ще засили нашите позиции на гръцкия телекомуникационен пазар. HoL ще бъде по-добре позиционирана компания с оглед на преследването на стратегическите й цели като инвестиране в инфраструктурни проекти, увеличаване на пазарния дял и подобряване на иновативните широколентови решения, превръщайки се по този начин във водещия оператор в Гърция, предлагащ
широколентов достъп. При това присъствието на толкова значим стратегически партньор сред нашите акционери ще ни позволи да разширим дейността си в по-голямата част от Югоизточна Европа и Близкия изток”, добави Стефанос Лукакос, управляващ директор на Hellas On Line.
Очаква се сделката да приключи до месец март 2007 г.

Коментар