Нови енергийни етикети за битовата техника

Политическо споразумение, постигнато от Европейския парламент и Съвета относно Директивата за етикетиране, проправя пътя за приемане на ново законодателство относно широка гама от продукти и ще помогне да се спазят ангажиментите за намаляване на емисиите на въглероден двуокис.

Директивата ще очертае основните елементи на новия енергиен етикет: скала от “A” до “G” с възможност тя да бъде допълнително разширена до А+++, ако технологичното развитие го изисква, съобщи GreenTech.bg.

Тъмно зеленият цвят на скалата винаги обозначава най-ефективния клас техника. По този начин етикетите ще насочват потребителите към най-ефективните продукти.

Държавите-членки ще могат да оценяват какви продукти да поръчват на база на най-добрата производителност, за да се гарантира възможно най-ефективно използване на публични средства.

С оглед на по-нататъшното повишаване на осведомеността на потребителите, страните се споразумяха също така да изискват от рекламите, в които се съдържа информация за потреблението на енергия, задължително да се включват данни за енергийния клас на продукта.

Политическо споразумение ще позволи да бъде разширен обхватът на рамковата директива, която в момента покрива само стоки за домакинството, към всички свързани с енергопотреблението продукти.

Коментар