Google предлага алтернатива на Flash

Google е на път да нанесе поредния удар върху технологията Flash на Adobe. Интернет гигантът лансира отворен видео формат, който се явява алтернатива на остро критикуваната напоследък Flash и кодека H.264.

WebM включва видеокодек VP8, аудиокодек Vorbis и контейнер на базата на Matroska, става ясно от сайта на проекта. Google се надява новият медиен формат да се наложи като стандарт за видео в интернет.

Поддръжка на WebM вече са заявили компании като Mozilla, Opera, AMD, ARM, Nvidia, Skype и дори Adobe. Видекодекът VP8 заема централно място в WebM, осигурявайки високо качество на видеото и без да бъде претенциозен към хардуерните ресурси.

По-рано тази година Фондацията за отворен софтуер (Free Software Foundation) поиска от Google да замени формата Flash и видеокодека H.264 с алтернативна отворена технология. Именно FSF предложи да бъде лансиран видеокодекът VP8 чрез услугата YouTube.

В индустрията се чуват все повече гласове срещу Flash технологията. Така например, Apple и лично CEO-то Стив Джобс се обявиха категорично против Flash. Портативните устройдства iPad, iPhone и iPod няма да поддържат технологията на Adobe, заяви наскоро Джобс. Вместо това Купертино залага на новия уеб стандарт HTML5.

Коментар