FM и сигурност: все по-малко жива сила

Технологиите са тези, които правят домовете и офисите ни природосъобразни, високоефективни и високоинтелигентни, заяви днес Тошо Киров от Института по фасилити мениджмънт по време на конференцията "Smart Facilities" на Юкономикс. Форумът недвусмислено потвърди, че техннологиите са в основата на съвременния фасилити мениджмънт във всичките му аспекти. Един от тях е сигурността – тема, която като че ли остава забравена, когато се говори за сградната автоматизация.

Модерни системи за наблюдение правят възможно не само следенето на активностите в сградите, но и автоматизираното реагиране при възникване на събитие, показа системният интегратор Лирекс по време на форума. Решението за видео-наблюдение L-Secure View е в основата на няколко системи в столицата: следене на трафика по пътищата и кръстовищата, наблюдение и охрана на детски градини и училища, а дори и автобуси от градския транспорт.

Характерно в случая е не самото видеонаблюдение, а какво стои зад камерите, подчерта Надя Добрева от Лирекс. В случая става дума за интелигентни системи за анализ на изображенията и директна връзка за алармиране на органите на реда.

Видеозаписи от камерите, разположени за наблюдение на детските градини и училищата, разкриха пред гостите на "Smart Facilities" шокиращи кадри на ученици, които употребяват наркотици непосредствено до училището си. На база на подадения сигнал към органите на реда при групата ученици незабавно е изпратен полицейски екип. Кадрите разкриват и самата среща на учениците с униформените служители, когато младежите се стараят да прикрият дрогата, която държат. В крайна сметка срещата завършва с арест и образуване на дознание по случая.

Характерно за съвременните системи за сигурност, на които фасилити мениджърите разчитат, е това, че все по-малко се разчита на жива сила за осигуряване на охраната, посочи в рамките на форума Тошо Киров. Той е категоричен, че защитата на офисите и домовете не е мислима без намесата на човека, но като цяло тенденцията е всички рутинни дейности в този процес да се изнесат към системите за автоматизация.

Коментар