Телеком секторът у нас с 6000 работни места

България е страната с най-високи инвестиции в телекомуникационни услуги, формирайки 6% от БВП, при средно ниво за ЕС от 2,9%. Това каза вчера главният изпълнителен директор на Мобилтел Андреас Майерхофер по време кръгла маса на тема чуждестранните инвестиции в България.

Инвестициите в телеком сектора са най-ефективният двигател за общото развитие на икономиката и благосъстоянието на потребителите, каза още Майерхофер. Повече от 6000 работни места осигурява секторът в страната, като въпреки световната криза, съкращенията в компаниите са незначителни.

Според CEO-то на М-Тел, българското правителство трябва да предприеме реални действия, за да задвижи големите инфраструктурни проекти, които ще привлекат отново директните чуждестранни инвестиции в страната и по-този начин ще подпомогнат възстановяването на българската икономика.

"Правителството трябва да каже кои сфери иска  да развива, а ние с какво можем да помогнем", каза Майерхофер и допълни, че всяка година мобилният оператор влагаме по 100 млн. евро в българската икономика.

Той не пропусна да отбележи изключително слабото развитие на широколентовия интернет в България. Страната ни е на последно място в ЕС в това отношение. Навлизането на ШЛ достъпа в области като образованието и здравеопазването е много важно за развитието на българското общество, подчерта мендижърът.

Мобилната индустрия в страната се развива стабилно, гаранция за което е силната конкуренция на този пазар. Не е такова обаче състоянието на фиксирания пазар, където липсва каквато и да било регулация, и където една единствена компания монополист държи 95% от него, заключи Майерхофер.

Коментар