IBM залага на графични изчислителни процесори

Графични изчислителни процесори са в основата на нови високопроизводителни решения (HPC) на IBM. Машините iDataPlex са първите масови HPC системи, които ще използват GPU от новата Nvidia Tesla серия 20.

"Ускорението от графичните процесори осигурява подобрение в производителността на много приложения в областта на енергийните изследвания, научните и финансови услуги. То е една от значимите и тепърва навлизащи технологии, които трябва да бъдат внимателно наблюдавани през идните години", заяви Дейв Турек, вицепрезидент в IBM.

Nvidia Tesla M2050 е изчислителен GPU модул, интегриран в сървъри, които осигуряват драматично подобрение в производителността, като в същото време позволяват лесна интеграция със системи за наблюдение и управление. Един 1U сървър  например, оборудван с два графични модула Tesla M2050, може да постигне 8 пъти по-висока производителност в тест с LINPACK, спрямо типичен 1U  сървър, твърди Nvidia.

Използването на графични процесори за изчислителни цели вече достига критична маса. Повече от 350 университета преподават CUDA, което позволява на графичните процесори да бъдат използвани за изграждане на суперкомпютри и визуални изчислителни приложения. През последните две години по темата бяха написани 10 книги от различни изследователи и разработчици.

CUDA инструментите за разработчици вече са изтеглени над 200 хиляди пъти, давайки възможност за създаване на приложения в много различни области за научни и високопроизводителни изчислителни цели. Сред тези приложения попадат инструменти за финансово моделиране, търсене на залежи от нефт и природен газ и други, както и ключови разработки в областта на бионауктие.

Коментар