Награди “RegioStars” отличават новаторски регионални проекти

Германски проект за медицинско обслужване от разстояние и Шведски институт за микрофинансиране, помагащ на жени имигранти да започнат собствен бизнес, са две от шестте отличени инициативи в тазгодишното издание на европейския конкурс "RegioStars".

От 2008 г. насам наградите "RegioStars" се връчват на най-добрите проекти, финансирани по линия на регионалната политика на ЕС, имащи за цел намаляване на различията в развитието между регионите. Всички региони в Съюза могат да кандидатстват с проекти, подпомогнати от Европейския фонд за развитие, Европейския социален фонд или Кохезионния фонд. Тази година в конкурса участваха 87 проекта.

За периода от 2007 до 2013 г. ЕС е отделил 308 милиарда евро за регионална политика, което я нарежда на второ място по бюджет след политиката на Съюза за селско стопанство. Въпреки че 80 от тази сума е предназначена за най-слабо развитите региони, всички региони могат да получат европейски средства, за да подобрят конкурентоспособността и привлекателността си, съобщи Европейската комисия.

Помощта се предоставя посредством три европейски фонда. Кохезионният фонд помага на страни от ЕС, чийто БВП на глава от населението е под 90% от средния за Европа (това са предимно новоприсъединили се страни). Чрез този фонд се финансират проекти, посветени на транспорта и околната среда.

Чрез Европейския социален фонд пък се финансира професионалното обучение, подпомагането на заетоста и професионалната интеграция. С помощта на този фонд литовска инициатива за компютърно обучение за възрастни спечели една от наградите "RegioStars" тази година.

Европейският фонд за регионално развитие (ЕФРР) отпуска помощи за транспортни инфраструктури, малки и средни предприятия, научни изследвания, образование, култура и др. Белгийски проект за преустройство на бивш рудник, получил 3,2 млн. евро от ЕФРР, също бе награден.

Насочвайки вниманието към най-добрите регионални проекти, този конкурс се стреми да подтикне и други региони към предприемане на новаторски инициативи с помощта на европейски средства. Кандидатите за наградите "RegioStars" 2011 вече могат да подават своите документи, като крайният срок е 16 юли.

Коментар