“Натура 2000” визуализирана в интернет

Нов сайт визуализира мрежата „Натура 2000”. Интерактивната и лесна за употреба платформа дава възможност на всеки да „пътува” виртуално из местностите на „Натура 2000”, като разглежда карти с маршрути, сателитни изображения, био-географски региони и др., предава GreenTech.bg

„Натура 2000“ е основният инструмент за съхраняване на биоразнообразието в Европейския съюз. Тя е най-голямата в света екологична мрежа на резервати, обхващаща повече от 25 000 местности, като покрива 17% от сухоземната територия на ЕС.

„Натура 2000“ е създадена за осигуряване на оцеляването на най-ценните европейски видове и местообитания, както и за опазване на многобройни услуги на екосистемите.

Използвайки географски информационни системи, интерактивното пособие ще позволи на потребителите да локализират сайтовете за видовете и местообитанията, както и интересуващата ги информация във връзка с тях, посредством карти на местностите, снимки, спътникови изображения и съпътстваща информация за съответните райони.

Очаква се флаш-базираният сайт за визуализация на „Натура 2000” да спомогне както за повишаване на осведомеността на широката общественост, така и да служи като полезно средство на предприемачите, отговорниците по планиране на използването на земята, собствениците на земя, властите, неправителствените организации и изследователите.

Коментар