“Горещи” продукти отварят вратите на офисите за Skype

Горещи продукти отварят вратите на офисите за Skype
Безжични и всякакви други джаджи осигуряват по-евтини разговори през Интернет
14/04/2006
Все повече хай-тек компании насочват усилията си към разработка на продукти, които разширяват възможностите за използване на технологията Skype за бизнес цели. Доскоро услугата за гласови разговори през Интернет, известна още като VoIP, използваха предимно домашните потребители. Сега Skype навлиза уверено във фирмите, където приложението технологията води до по-голяма гъвкавост и значителни икономии в разходите за комуникации.
Една от горещите вълни на този пазар са безжичните аксесоари за Skype. Компанията Cardo Systems, например, е разработила комплект аксесоари, които позволяват на потребителите да провеждат Skype разговори, дори когато са на десетки метри разстояние от своите компютри. Cardo предлага комплект от Bluetooth слушалки+микрофон (хедсет) и безжичен USB адаптер, който се пъха в РС-то или лаптопа (с инсталиран Skype софтуер за Windows). “Въоръжен” с технологията, потребителят може да провежда VoIP разговори от разстояние, без да е непременно пред компютъра си. Нещо повече – може да управлява адаптера, респ. функциите на Skype, и да контролира нивото на звука чрез гласови команди. Хедсета е много лек и издържа седем часа разговори с едно зареждане. Цената на комплекта е около 70 долара.
Друг тенденция е превръщането на персоналния компютър в конферентен Интернет телефон. Към тази категория принадлежи устройството USB VoIP Skype Calling Kit, разработка на компанията IOGEAR. Този аксесоар предоставя удобен пад за набиране на номера, аудио изходи за външни говорители, входове за микрофон и няколко USB порта. USB VoIP Skype Calling Kit се включва към компютъра посредством USB. Освен удобното набиране, устройството позволява контрол на силата на звука, както и бутон за заглушаване (mute). Неговите шест USB порта улесняват включването към РС-то на допълнителни устройства. Цената и на този продукт е около 70 долара. Компанията го препоръчва на малкия бизнес като заместител на стационарните телефони.
Някои разработчици отиват още по-надалеч. EQO Communications си поставя амбициозната цел да създаде гласови он-лайн общности от потребители на мобилни телефони. Технологията за тази цел комбинира Java софтуер, зареждан в телефона, и т.нар. “presence-enabled” сигнални мрежи. Към момента EQO поддържа всички Skype функции, вкл. чат и разговори, за най-разпространените J2ME мобилни телефони. Компанията твърди, че потребителите на такива телефони в света са над 150 милиона. Наскоро EQO обяви, че нейният софтуер EQO Mobile for Skype е достъпен за моделите Motorola ROKR, SLVR и RAZR, както и за Palm TREO 650. Смисълът на технологията на EQO не е точно в намаляването на цената на разговорите. Компанията вижда мисията си в осигуряване на достъп до социални мрежи от интерес на големи общности от мобилни потребители, каквато е например мрежата за свързване на хора Match.com.

Коментар