М-Тел заяви амбиции към комуналните услуги

Нова технология на М-Тел ще позволи на потребителите у нас да контролират дистанционно консумацията на вода, ток, газ, топлинна енергия и др. Системата FlexNet е създадена съвместно от мобилния оператор и Sensus Metering Systems Inc. чрез нейния представител у нас – Акварор ООД, стана ясно днес на пресконференция в София.

М-Тел стартира с пилотен проект, след което ще представи резултатите и анализите от него на комуналните компании в страната. Масовото внедряване на системата за интелигентно измерване и управление на комунални услуги FlexNet би повишило доверието между потребители и фирми за комунални услуги, смята операторът.

Системата позволява не само дистанционно отчитане, но и контрол върху цялата мрежа на доставчика. Използването на FlexNet ще повиши прозрачността при съставяне на месечните сметки на крайните потребители, ще намали възможността за грешки и злоупотреби при отчитането, а проблемът с осигуряване на достъп до измервателните устройства ще отпадне, заявиха от М-Тел.  

Ползата от внедряване на системата за самите компании ще е оптимизиране на техните разходи, по-ефикасно управление на техните мрежи, 24-часов мониторинг на натоварването, възможност за анализи на потреблението, по-лесно локализиране на аварии и злоупотреби, както и тяхното предотвратяване.

„Мрежата на Мобилтел ще позволи на комуналните компании да изградят бързо интелигентна инфраструктура, използвайки комуникационната архитектура на FlexNet", заяви Бил Йейтс, изпълнителен вицепрезидент на Sensus Metering Systems Inc.

В бъдеще, след успешно реализиране на проекта, крайните клиенти ще могат да се възползват индивидуално от услугата. Те ще могат да поръчат инсталиране на новите устройства в техния дом без да са зависими от съседите си. Това ще им позволи да проверяват през уеб портал какво са изразходили към всеки един момент и ще им даде възможност предварително да изчислят каква ще бъде ориентировъчната им сметка в края на месеца.

Коментар