Защита от импровизирани взривни устройства и заглушаване на радио и GSM

Пловдив, 26 май 2010 година – Електрон Прогрес ЕАД представя своите високотехнологични продукти на щанд No D1, палата 3 на изложението Хемус 2010, открито тази сутрин в Пловдивския панаир.

Технологията „Комета" е изцяло български интелектуален продукт, който използва високоефективни алгоритми и най-съвременните достижения в областта на комуникациите. Системата е проектирана и конструирана съгласно стандарт MIL-STD-810F, произведена е и изпитана в условията на сертифицирана система за управление на качество ISO 9001:2000 и AQAP 2110. „Комета" може да бъде конфигурирана така, че да отговори на различни изисквания на клиента – мобилен вариант, стационарен и носим вариант.

Мобилният радиосмутител е комплекс от независими модули, заглушаващи радиосигнали в обхват на най-широко разпространените GSM и радиосредства. Модулите могат да работят както заедно така и самостоятелно. Системата осигурява независими свободно програмируеми канали за комуникация. Стационарният смутител (система) е предназначен(а) да заглушава радио и GSM комуникациите, да противодейства на заплахи от бомби с дистанционно радио и GSM задействане в определени сгради, включително и сгради със специален статут – това включва затвори, районни управления на МВР, консулства, посолства, гранично – пропускателни пунктове, обществени сгради и др. Използваните модерни комуникационни технологии, разрешават управлението на смутителя да се извършва до него или дистанционно съгласно изискванията на клиента.

Носимият смутител е предназначен да заглушава радио и GSM комуникациите, да осъществява защита от мини и бомби с дистанционно GSM / радио активиране на специализирани войскови групи или сили за сигурност, които трябва да преминат през даден рисков участък. Използването на изделието се извършва по два начина:

 • чрез елегантен куфар;

• носеща рама – раница при армейско използване.

Носимият смутител е херметизиран и може да работи при всички климатични условия. По заявка на потребителя, той може да се монтира и на автомобил или бронирана военна машина, след което да се комплектува в носим вариант.

Компанията представя своите партньори, които тя представлява в България: корпорация „Харис”, корпорация „Локхийд Мартин”, “API”, “AVIAT NETWORKS”, Panasonic, IPS, “Peli” .

Коментар