Компютърен вирус в тялото на човека!

Уникален експеримент осъществиха британски учени. В продължение на година човек е живял с имплантиран в тялото чип, който съдържа компютърен вирус, съобщава ScienceDaily.

Тестът е извършен в рамките на проект за изследване на потенциалните заплахи от електронни импланти и е дело на учени в Университета Рединг. Никой не се съмнява вече, че в бъдеще човешкото тяло ще приема все повече подобни импланти.

Един от учените, д-р Марк Гасон е имал честта да стане първият човек в света с компютърен вирус в тялото. За целите на експеримента той се е съгласил да му бъде имплантиран RFID чип под кожата на лявата ръка, в който е имал програма-вирус.

Функцията на устройството е била да оторизира д-р Гасон пред системите за контрол на достъпа и да показва неговото местонахождение. Имплантът е способен да приема и предава информация по безжичен път, да я съхранява и обработва. С други думи, в тялото на човека започва да действа миниатюрен компютър, разказва ученият.

При взаимодействие с други подобни електронни устройства обаче, работата на имплантите може да бъде нарушена. Това означава, че те, както и персоналните компютри са уязвими на заразяване с вируси.

Ако недоброжелатели получат онлайн достъп до импланта, те биха могли да причинят сериозни вреди на човека. Чрез вируси може да се вкара грешна информация в имплант, използван за лечение, и така здравето на пациента да бъде увредено и дори да бъде причинена смърт.

В бъдеще, ако учените намерят начини да да подобряват паметта, интелекта и други свойства на човешкия организъм, то имплантите ще станат популярни колкото пластичната хирургия.

Налице са обаче и сериозни рискове, предупреждава д-р Гасон. Подробности за експеримента с вируса в неговото тяло ще бъдат представени на международен симпозиум през юни в Австралия.

Коментар