44 милиона геймърски пароли открити в интернет

Експерти по сигурността откриха в интернет находище от 44 милиона пароли за достъп до геймърски акаунти. Става въпрос за популярни онлайн игри като World of Warcraft, Lineage II и Aion, съобщава Symyntec.

Цялата база с откраднати пароли и логини е била разположена в 17-гигабайтов архив на един интернет сървър. На същата машина е открита и троянската програма Trojan.Loginck, която хакерите са използвали за проверка на огромния брой пароли.

Спецовете са прилагали принципа на разпределените изчисления. Троянецът е заразявал компютрите на нищо неподозиращи потребители, след което инфектираните машини, обединени в бот мрежа, въвеждали логините и паролите в различни геймърски сайтове. Всеки път, когато акаунтът бил потвърждаван, в архива се нанасяла съответната поправка с проверените вече данни – виртуалните пари и нивото на съответния геймър.

Кибер престъпниците са имали специфичен проблем, твърди Symantec. А именно – как да продадат базата с акаунти. Не всеки акаунт има стойност, а предвид огромния им брой, оценката на цялата база се оказва задача с повишена трудност.

Според Symantec, хакерите са получили пароли и логини за 18 популярни онлайн игри. Повечето откраднати акаунти са използвани за вход в китайските MMORPG игри. В базата данни има и около 210 хиляди акаунта за World of Warcraft на стойност от $28 до $35 хиляди.

Коментар