Скандинавска подкрепа за критикуваната Flash

Критикуваната напоследък технология Adobe Flash получи подкрепа от Nokia и Opera – две скандинавски компании със силно влияние в мобилната индустрия.

Съоснователят на норвежката Opera Software Йон Фон Течнър обяви, че компанията ще поддържа Flash във всички версии на едноименния мобилен браузър, който е и най-популярен в света.

"Това е единственият частен компонент от уеб, който поддържаме", допълва Течнър, цитиран от electronista.com. Така Opera дава рамо на Adobe в спора й с Apple, която категорично отрече Flash технологията и обяви, че няма да я поддържа в портативните си продукти. Купертино залага на отворения уеб стандарт HTML5.

В подкрепа на Flash се изказа и шефът на бизнес подразделението на Nokia. "Ние също поддържаме Flash", каза Алберто Торес. Както е известно, Nokia и Apple са отявлени конкуренти на пазара за смартфони.

Мнозина анализатори считат, че заради позицията на Apple, уеб издателите ще изоставят Flash. Възможен е и друг сценарий обаче – издателите да създават по две версии на сайтовете, съответно с Flash и HTML 5 (за устройства на Apple).

Коментар