Детският лаптоп еволюира в таблет

Организацията OLPC ("Лаптоп за всяко дете") работи по следващ модел на своя детски лаптоп в сътрудничество с компанията Marvell. Новият продукт XO-3 се явява пълноценен таблет на основата на платформа Marvell Moby, съобщи laptop.org.

При проектиране на компютъра са взети предвид желанията на децата и родителите, които ползват по-ранните версии на XO. Към момента около два милиона деца от развиващите се страни ползват компактния лаптоп.

XO-3 има размер, близък до този на лист хартия А4. Екранът е направен по хибридна технология Pixel Qi, която поддържа мултитъч и се отличава с ниска консумация на енергия. Компютърът ще осигури многоезична екранна клавиатура.

Детският лаптоп ще поддържа също кодиране и декодиране на видео 1080p, работа с 3D-графика и телеконференции. При всички тези възможности, консумацията на енергия е едва 1 ват.

XO-3 ще използва ARM-съвместим процесор на честота 1 GHz. Вграденета 3D видеоподсистема поддържа графичния интерфейс OpenGL ES 2.0. Налични ще бъдат също WiFi 802.11n, Bluetooth, GPS и FM тунер.

Новият продукт на OLPC ще работи под управление на Linux-базирана операционна система Fedora. Включеният софтуер ще позволи на преподаватели и ученици да създават и споделят собствено съдържание, вкл. обучаващи приложения. Децата ще имат достъп и до библиотека от над 2 милиона безплатни електронни книги.

По план, производството на таблета трябва да започне в началото на януари 2012 година. Очакваната стойност на XO-3 е $75.

Коментар