Измамници печелят $100 милиона от фалшив антивирус

Интернет мошеници спечелиха 100 милиона долара от фалшив антивирус. Двамата американци и техният партньор-швейцарец обаче са реално заплашени от затвор, става ясно от съобщение на правосъдното министерство на САЩ.

Управляваната от тях компания Innovative Marketing е разпространявала измамна реклама в интернет. Чрез нея кибер престъпниците убеждавали своите жертви, че компютрите им са заразени и им предлагали да си инсталират антивирусен софтуер.

В резултат на доверието от наивни потребители, мошениците натрупали състояние от над 100 милиона долара. Жертви на тяхната измамна дейност са хора от над 60 страни по света.

Единият от обвиняемите дори е поддържал кол център за телефонна поддръжка на потребителите на антивируса.

В момента двамата американци – Бьорн Сундин и Шейлешкумар Джейн – са извън пределите на САЩ и вероятно се укриват в Украйна. Швейцарецът Джеймс Рино ще се яви доброволно на подсъдимата скамейка.

Компанията Innovative Marketing е прекратила своята дейност преди една година в изпълнение на съдебно решение. Тя е продавала продукти като “DriveCleaner” и “ErrorSafe” на цени от 30 до 70 долара.

Коментар