Проведе се конференцията за електронно управление Webit eGov Summit

София, 28 май 2010 – Конференцията за електронно управление Webit eGov Summit приключи. Събитието събра високопоставени лица и изявени личности в сферата на електронното управление – от Европейската комисия, от държави, водещи в Европа в областта и от Балканите – ресорни министри, висши служители в публичната администрация, експерти, представители на едрия бизнес и др.

Форумът, организиран от e-Academy (www.e-acad.eu) разгледа проблемите и целите пред електронното управление в региона, бяха представени политики, добри практики, успешни проекти и др. от Европейския съюз и Балканите.

Събитието бе открито от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Александър Цветков, г-н Стефан Паскал, съветник в дирекция “Лисабонска стратегия и политики по информационно общество”, ГД “Информационно общество и медии”, Европейска комисия, г-н Пламен Русев – председател на e-Academy и г-н Иво Ивановски – Министър на Информационното общество, Р. Македония.

Сред над тридесетте лектора на конференцията – изявени имена в областта на информационните технологии и електронното управление, освен изброените по-горе, бяха:

 – Първан Русинов – заместник министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България;

 – Жан-Франсоа Юнгер – началник сектор, дирекция “Информационно общество и медии”, Европейска комисия;

 – Кристиан Руп – федерален изпълнителен секретар, Електронно правителство – Австрия;

 – Месут Орта – вицепрезидент на IT отдела на Министерство на правосъдието, Турция;

 – Джонатан Холдън – директор “Правителствени услуги” – VISA Commercial, VISA Европа;

 – Балаж Тордай – мениджър “Решения в публичния сектор” за Централна и Източна Европа в Microsoft Services;

 – Огнян Киряков – управляващ директор, Майкрософт България;

 – Красимира Райчева – мениджър на VISA Европа за България.

Бяха представени едни от най-успешните цялостни системи за електронно управление в Европейския съюз, представители на държавни администрации и на водещи мултинационални IT компании представиха реализирани успешни проекти както от Западна, така и от Източна Европа, и от Балканите (Турция).

Силно впечатление направи презентацията Пътна полиция на Унгария, с решение спасило 200 човешки живота и носещо ежедневно в бюджета 150 000 евро. Решението е разработено от Майкрософт.

Възможностите за електрони разплащания и как държавата печели от прозрачността и проследимостта на тези разплащания в публичния сектор представи Директора публичен сектор на ВИЗА Европа.

Представените проекти бяха в областта на управлението на обществените поръчки, сигурността, отбраната, логистиката в публичния сектор, електронното здравеопазване (едни от най-съвременните в света системи, реализирани на практика, вкл. и в ЕС), бяха представени също така и едни от най-успешните реализирани в ЕС проекти за цялостно електронно управление на национално ниво, практиките и перспективите в областта на електронното гласуване в ЕС и др.

Коментар