Intel вгражда над 50 ядра в един чип

Intel разкри планове за нови продукти с архитектура "Many Integrated Core" (MIC), които ще обработват трилиони изчислителни операции в секунда, като в същото време запазват ползите от стандартните процесори на компанията.

Първият продукт с кодово име "Knights Corner" ще бъде направен по 22-нанометров производствен процес, стана ясно на конференцията за суперкомпютри ISC. Над 50 процесорни ядра ще вгражда Intel върху един-единствен чип, запазвайки действието на Закона на Мур, според който броят на транзисторите в чипа се удвоява на всеки 18 месеца.

Архитектурата MIC ще помогне за ускоряване на високопаралелни приложения в областта на научните изследвания, финансовите и климатични симулации. Комплекти с кодово наименование "Knights Ferry" вече се доставят на избрани разработчици, а от началото на втората половина на годината Intel ще разшири програмата, за да предостави обширен набор от развойни инструменти за архитектурата MIC.

Общи софтуерни инструменти и техники за оптимизация между MIC и процесорите Xeon ще осигурят разнообразни модели за програмиране на учени, изследователи и инженери с цел да увеличат скоростта на своите открития и да запазят настоящите си инвестиции в софтуер.

Архитектурата MIC е резултат от няколко проекта на Intel, в т.ч. "Larrabee" и "Single-chip Cloud Computer".

Същевременно, 35-тото издание на класацията за суперкомпютри "TOP500", обявена на ISC, показва, че Intel продължава да бъде предпочитана платформа за високопроизводителни изчисления (HPC) – 408 системи, или близо 82% от всички в списъка използват Intel процесори. Серията Xeon 5500 удвоява своето присъствие и вече е налична в 186 системи. Intel чипове захранват също 3 от системите в ТОР 10 и 4 от петте нови участници в ТОР 30.

Коментар