Спортът ще движи 3D телевизията

Спортните триизмерни предавания на живо ще бъдат най-голямата движеща сила за гледане на 3D у дома, според проучване на Screen Digest, поръчано от Panasonic Европа.

80% от всички запланувани 3D канали ще се фокусират върху спортни събития. Близо четвърт от домакинствата в големите западни икономики ще разполагат с 3D телевизор у дома преди края на 2014 г., сочи изследването.

Редом с футбола, американския футбол и голфа, Screen Digest очаква предаванията на живо на големите тенис турнири да стимулират значително развитието на 3D индустрията.

Тази седмица, в сътрудничество с Френската федерация по тенис (FFT), Orange и Eurosport, Panasonic представя първия голям многодневен спортен турнир в Европа – Откритото първенство по тенис на Франция “Ролан Гарос”, който се предава на живо в 3D формат чрез сателитите Hot Bird на Eutelsat и Astra.

Събитието се излъчва от Orange чрез ADSL и оптика на клиентите на оператора в цяла Франция чрез специална 3D телевизионна услуга. Eurosport предоставя 3D сигнала на живо по сателит до плазмените 3D телевизори VT20 на Panasonic в над 3 000 магазина за продажби на дребно в останалата част от Европа.

През август Panasonic ще пусне на пазара първия по рода си 65-инчов 3D телевизор с висока разделителна способност, а впоследствие и 3D видеокамера, цифрово 3D съвместимо AV устройство за смесени сигнали и 3D LCD видео монитор.

Коментар