Национална среща „Индустриална информатика и вградени компютърни системи”

На 27 Май 2010 в залата на академичния съвет на Технически Университет София се проведе национална среща, посветена на развитието насектора „Индустриална информатика и вградени компютърни системи“

Срещата бе организирана от „ИКТ Клъстер” и „Фондация за Нов български университет” и имаше за цел събиране на информация, мнения и позиции от всички страни в областта на индустриалната информатика и вградените компютърни системи за развитието на сектора.

Срещата постави основата за изграждането на консенсус за бъдещото развитие, както и създаването на мрежа от партньори на национално ниво за обмяна на информация и добри практики. 

Събитието е част от проект I3E “Насърчаване на иновациите в сектора на индустриалната информатика и вградените компютърни системи чрез изграждане на мрежа за сътрудничество”, финансиран по ОП“ Югоизточна Европа“. В проекта участват 12 партньора от 8 държави.

Основната цел на проекта е насърчаването на иновации и предприемачество в региона на Югоизточна Европа, давайки предимство на иновативни продукти и услуги от сектора на индустриалната информатика и вградените компютърни системи (Embedded systems).

Сред конкретните цели на проекта са:

 – формулиране на широка мрежа от академични и изследователски институции, иновационни центрове, държавни институции и организации на предприемачи, работещи в сферата на индустриалната информатика и вградените компютърни системи;

 – изготвяне на Стратегически изследователски план в сектора на индустриалната информатика и вградените системи;

 – изготвяне на Методологически наръчник, на основата на анализ на международните добри практики, за трансфер на изследванията в иновации и оценка на съществуващите финансови инструменти и тяхното приложение в региона на ЮИЕ;

 – разпространение и представяне на горепосочените документи на национално ниво, с цел изграждане на национален консенсус между бизнеса, изследователските и научните институции и държавата;

 – изграждане на стратегическа връзка между други програми на ЕС;

 – привличане на публичния сектор и частните инвестиции като партньори за постигане на набелязаните цели на проекта.

На срещата присъстваха представители на университети, изследователски центрове, неправителствени организации и фирми, работещи в сектора „Индустриална информатика и Embedded Systems”.

След краткото представяне на проекта и конкретните цели и дейности от него участниците в срещата продължиха с дискусия, посветена на ползата от споделянето на опит и добри практики за развитието на отделните компании и за сектора като цяло. На участниците бяха раздадени анкети, които да осигурят обратна връзка на организаторите и да консолидират позицията на сектора в България.

Коментар