Облачна услуга на Google ще конкурира iTunes

Google планира да пусне скоро уеб услуга за разпространение на музикално съдържание в интернет. Предполага се, че конкурентът на епълската iTunes ще носи името Google Music, съобщи techmeme.com.

Потребителите на новата услуга ще могат да слушат музика в уеб браузъра, след което да я зареждат през интернет на своите устройства. Свалянето на песните на гугълфони ще става през съответна секция на сайта Android Market.

Напълно вероятно е Google да пусне и десктоп клиент, който ще позволи отдалечено възпроизвеждане на незащитени музикални парчета, намиращи се на Android устройства. Вероятно с тази цел интернет гигантът придоби компанията Simplify Media – нейният софтуер предава музика и снимки от едно устройство на друго с помощта на програми като iTunes, iPhoto и Windows Media.

Според наблюдатели на пазара, ако Google не пусне в скоро време музикалната услуга, Apple ще успее да обнови своя онлайн магазин iTunes до облачна версия. За целта Купертино придоби услугата Lala и по-късно я закри. "Облачният" iTunes се очаква да стартира през лятото.

Коментар