Светло бъдеще за европейския “облак” пронозира IDC

Перспективите за европейските доставчици на облачни услуги са много добри. Още през настоящата година повечето от тях ще успеят да разширят бизнеса си, сочи анализ на IDC.

70% от играчите на пазара очакват ръст от бизнеса в региона, а други 30% разчитат на увеличение на приходите от други региони.

Към момента е очевидна разликата в технологичните подходи между неголемите облачни компании и мощните глобални доставчици, коментира IDC. В частност, европейските играчи предлагат инфраструктури, които са по-близки до традиционните решения, отколкото тези на глобалните доставчици.

Решенията с отворен код в Европа са по-разпространени в рамките на облачните инфраструктури, отколкото в традиционните среди. 56% от облачните решения работят на базата на Linux, 81% от организациите ползват Apache, а 69% – MySQL.

Европейските доставчици на облачни решения извличат полза от тесните контакти с локални клиенти. Бизнес моделът, използван от тях, прилича много на този, който прилагат доставчиците на традиционни ИТ услуги. Не е голяма обаче гъвкавостта от гледна точка на ценовата политика и услугите.

Коментар