КЗК глоби ЕВН България с близо 340 хиляди лева

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба в размер на 337 347 лв.на „ЕВН България Електроразпределение” АД (ЕВН ЕР) за извършено нарушение  от дружеството по чл. 21, т. 4 от Закона за защита на конкуренцията.

Производството е образувано по искане на „Яна” АД, гр. Бургас. Дружеството получава електроенергия по кабелен електропровод „Яна3” 20 kV, изграден през 1986 г. и свързващ предприятието с електрическа подстанция, собственост на „НЕК” ЕАД. Тъй като кабелният електропрвод се използва от електроразпрделителното дружество ЕВН ЕР за пренос на електрическа енергия през него, то последното следва да заплаща цена за достъп по смисъла на чл. 117, ал. 7 от Закона за енергетиката (ЗЕ) на собственика на електропровод „Яна3” 20 kV до момента, когато евентуално го изкупи.

Поведението, квалифицирано от КЗК като нарушение в настоящото производство, се изразява в обвързване от страна на ЕВН ЕР на плащането на дължимата от него цена за достъп по чл. 117, ал. 7 от ЗЕ със стартиране на процедура по изкупуване на кабелен електропровод „Яна3” по реда на §4 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката.

Видно от разменяната между страните кореспонденция, ЕВН ЕР винаги при повдигнат въпрос от страна на „Яна” АД за плащане на цената за предоставен достъп през кабелния електропровод, насочва преговорите към стартиране на процедурата за изкупуване и обвързва началото на плащането на цената за достъп с началото на въпросната процедура по прехвърляне на собствеността върху енергийното съоръжение. Всеки опит на „Яна” АД да поведе преговорите към сключване на договор за достъп се отклонява от ответното дружество в посока, съобразена единствено с интереса на ЕВН ЕР.

Укоримостта на поведението на ЕВН ЕР следва от факта на неговото естествено монополно положение на съответния пазар, където „Яна” АД няма възможност за алтернативно присъединяване към друга електротранспортна мрежа. Експлоатирайки господстващото си положение, ЕВН ЕР се грижи в максимална степен да удовлетвори своите претенции – да изкупи кабелен извод „Яна3” и да отложи във времето плащането на цената за предоставения достъп, посочват от КЗК.

Комисията счита, че поведението на ЕВН ЕР представлява едностранно извършвано поведение на предприятие с определена пазарна власт, благодарение на което то извлича ползи, каквито не би постигнало, ако на пазара, на който оперира, имаше нормална и достатъчно ефективна конкуренция, гласи становището на Комисията.

Коментар