Проектът EUP4SME търси мнението на българските фирми за евро законодателството

Фондация „ПИК”, като координатор на Европейската мрежа за бизнеса (Enterprise Europe Network) за България, организира поредица от консултации с фирми от югозападен регион от различни индустриални сектори по три специфични области на политики на Европейския съюз.

Инициативата се изпълнява в рамките на проекта EUP4SME: Европейски политики за МСП. Основната цел на проекта „Европейски политики за МСП” е да улесни Европейската комисия при провеждането на консултации с МСП в страните членки и кандидатки за членство в ЕС, за да се включи тяхното мнение в процеса на създаване на политики, като по този начин се осигури директният ангажимент на МСП.

В рамките на проекта всеки от 10-те български партньора ще организира 3 панела в 3 специфични области на политики. Всеки панел ще включва между 5 и 10 фирми от браншове на индустрията, които са засегнати от съответното ново законодателство на съюза.

Първата област на законодателни промени вече е обявена от Европейската комисия – нова законова рамка за предлагане на продукти на пазара: предложение за синхронизиране на хармонизираните директиви за 10 групи продукти с Решение 768/2008 относно общата рамка за пускането на стоки на пазара. Засегнати са секторите електрически и електронни продукти, оборудване и защитни системи предназначени за експлоатация в потенциално експлозивна атмосфера, асансьори, съоръжения под налягане, измервателни уреди, пиротехнически изделия

В София, срещата по първи панел ще се проведе на 9.06.2010 г. от 10.00 часа в сградата на фондация „ПИК”. Експерти от фондацията подробно ще запознаят фирмите с проблемните области, предстоящите промени на законодателството и как те ще се отразят на бизнеса. По време на дискусията участниците в панела ще имат възможност да генерират предложения и пряко да участват в процеса на формиране на Европейската политика в тази област.

Ползата за участие за фирмите е в това, че ще могат да се запознаят с предвижданите промени в законодателството на Европейския съюз, което пряко засяга дейността им, преди те да се случат и ще имат възможност да изкажат своето мнение и препоръки за тях.

Проектът има изключителна важност за Enterprise Europe Network, защото служи като мост между политиците в Европейския съюз и фирмите, към които са насочени тези политики. Проектът ще демонстрира важността Мрежата за Европейската комисия като основен неин инструмент в широкомащабни кампании и в подкрепа на бизнеса и иновациите.

Коментар