Влизат в сила фиксирани цени за роуминг в ЕС

Висшият съдебен орган на Европейския съюз отклони иска на четири британски мобилни оператора, които настояваха за преразглеждане на регулирането на тарифите за роуминг.

Колективният иск беше подаден от Vodafone, Telefonica O2, T-Mobile и Orange по повод максималните ценови лимити за входящи и изходящи повиквания в международен роуминг.

От 1 юли в ЕС ще действа максимална стойност от 39 цента за минута изходящо повикване и 15 евроцента за входящо. Освен това Еврокомисията установява горна граница на разходите за допълнителни услуги като SMS и мобилен интернет.

Така например, абонатите ще могат да задават лимит на разходите за предаване на данни – по подразбиране той е равен на 50 евро. При достигане на този праг, потребителите ще получават SMS уведомление.

ЕС зададе лимити на цените за роуминг в 27 страни през 2009 година, след като абонати се жалваха от скъпите мобилни разговори. Минута европейски роуминг струваше 1.15 евро, което е 5 пъти повече, отколкото плащат самите доставчици за пропускане на междуоператорския трафик.

В резултат на въведеното регулиране, средната сметка на един абонат, ползващ роуминг, е намаляла с 35% до 20 евро.

Коментар