Кибер банди вербуват нови членове в стил „КГБ”

Организираната престъпност в Интернет подготвя ново поколение от бъдещи кибер престъпници. За целта влиза в действие тактика, която наподобява методите на КГБ за вербуване на оперативни агенти в апогея на студената война. Това са изводите от новото проучване на фирмата за сигурност на компютърни мрежи McAfee.

Наскоро излезе вторият годишен доклад на компанията, озаглавен „Виртуална криминология”. В него се казва, че компютърно грамотни тийнейждъри, някои от тях на не повече от 14 години, биват привличани в кибер престъпността от статуса на знаменитости, приписван на хай-тек престъпниците. Фактор е и обещанието за печелене на пари без рисковете, свързани с традиционната престъпност, твърди докладът.

Идеята, че младите автори на спам или друг не толкова зловреден код преминават постепенно на страната на престъпността, поради известността на авторите на вируси, има основание. Тук "заслуга" има и пресата, която описва хакерите като технически гении, правещи за смях мастити експерти.  Освен това широко се шири мнението, че хай-тек престъпленията в много случаи остават неразкрити, което си е и вярно.

Кибер вербовчиците събират информация за потенциалните си цели от уеб сайтовете, форумите и чатовете, където се предлагат хакерски софтуер, кракове или серийни номера за пиратски софтуер. След като идентифицират младите хакери, те ги привличат с по-елементарни задачи като проникване в някой домашен компютър или изпращане на спам. Успешното изпълнение се възнаграждава щедро.

Малкият риск от разкриване и сравнително доброто възнаграждение помагат за създаване на една привлекателна картина на живота на кибер престъпника. Постепенно младите хакери се увличат и започват да поемат по-големи рискове. Действията им вече нанасят големи материални щети. От този момент връщане назад няма, защото са изцяло в ръцете на господарите си, които са готови да ги изнудват, ако решат да се откажат.

В заключението на доклада се казва, че кибер престъпността е изживяла детството си и вече е голям бизнес. При наличието на достатъчно на брой криминални таланти в Русия, Източна Европа и Китай, бъдещето на този бизнес е осигурено за години напред.

Коментар