Нели Крус похвали мобилните оператори

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус, отговаряща за цифровите технологии, приветства постигнатия от операторите на мобилни телефонни мрежи напредък в тяхната дейност за осигуряване на безопасността на децата при ползване на мобилни телефони.

Същевременно, Крус настоя операторите да работят за повишаване на информираността на родителите относно нови потенциални рискове, пред които са изправени децата при използване на смартфони – като например по-лесен достъп до интернет съдържание за възрастни, съобщи Комисията.

Нов доклад на GSM Association (GSMA – професионалното сдружение в сектора на мобилната телефония), показва, че 91 дружества осъществяват на национално равнище мерките, договорени в общоевропейско доброволно споразумение, постигнато с посредничеството на Европейската комисия през 2007 г. Сега в 25 държави-членки съществуват национални кодекси за саморегулиране, основаващи се на европейското споразумение, което означава, че 96% от всички абонати на мобилна връзка в ЕС се възползват от това споразумение.

Като цяло, операторите на мобилни мрежи постигнаха значителен напредък по четирите направления на действие, установени в споразумението от 2007 г.:

* Операторите въведоха мерки за контрол на достъпа на деца до съдържание за възрастни.

* Операторите работят и по класифициране на достъпното чрез мобилни телефони съдържание с търговски характер.

* Множество оператори на мобилни мрежи изготвят образователни материали и провеждат кампании за информираност относно по-безопасното използване на мобилни телефони.

 * Чешки и словашки оператори на мобилни мрежи водят борба с незаконното съдържание в мобилните мрежи и блокират достъпа до уебсайтове с такова съдържание.

Докладът показва също така, че в редица национални кодекси за поведение са включени изисквания, които дори надхвърлят обхвата на рамковото споразумение за ЕС. Например в Унгария е разработен кодекс за етично поведение относно насочената към деца реклама, а в Обединеното кралство е изготвен подобен професионален кодекс, уреждащ използването на услуги за определяне по пасивен метод на местоположението на лица.

Коментар