Публичните финанси дестабилизират европейската икономика

Основен дестабилизиращ фактор за европейската икономика е бързото влошаване на публичните финанси, гласи декларация на Съвета на президентите на BusinessEurope.

За да се възстанови доверието и да се избегнат лоши последици за бъдещите поколения, много европейски правителства трябва да вземат трудно, но необходимо лекарство – намаляване на разходите при запазване на нивото на данъчната тежест. Опитът от миналото показва, че данъчните увеличения са имали дори обратен ефект върху фискалната устойчивост в средносрочен план,се посочва в документа, разпространен от Българската стопанска камара, която е член на BusinessEurope.

Единственият начин за облекчаване на краткосрочните разходи са сурови мерки, стимулиращи адаптивността на предприятията, пригодността на заетите и осигуряване на дългосрочна жизнеспособност на социалните системи.

Настоящата финансова и икономическа криза е колективен провал – тя произхожда от дългите години на лошо снизходително управление на икономиката и твърде дълго забавените реформи.

BusinessEurope призовава за спешна актуална дискусия относно бъдещото управление на Еврозоната. За страните, споделящи единната валута, организацията препоръчва:

* по-широк надзор на икономическите политики и категорични действия за предотвратяване на дисбаланси;

* система за санкции в случай на повторно нарушение на дисциплината;

* транспониране на правилата за дълга и дефицита в националните законодателства и съответните реформи на фискалните институции.

Европа е на кръстопът и единственият й избор е да върви към реформи или към спад. Декларацията призовава Европейския съвет да определи правилния курс на действия и да внуши на страните-членки чувство за спешност, което ще допринесе допълнително за засилване на процеса на евроинтеграция.

"Нуждаем се от ясна посока на европейските лидери и ангажименти за запазване на икономическите постижения на единния пазар и единната валута", се казва в декларацията.

BusinessEurope прогнозира, че през настоящата година ръстът на БВП в ЕС ще бъде средно 1.1%, а през 2011 г. – 1.6%. Това ще даде възможност за стабилизиране и на равнището на безработицата през следващите месеци, а още през следващата година да започне създаването на нови работни места.

Основна цел на ЕС в следващите 5 години трябва да е удвояване на растежа, като има потенциал за достигане на ръст от 2%. Ключови елементи на растежа са подобрени рамкови условия за иновациите и предприемачеството, по-голям достъп до финансиране и ефективно прилагане принципите на гъвкава сигурност на пазара на труда. Необходима е агресивна индустриална политика, придружена от структурни реформи във всяка страна-членка.

Във време, в което компаниите (особено от производствения сектор) се готвят за възстановяване, конкурентоспособността в световен мащаб трябва да бъде главен приоритет. Този принцип трябва да се прилага във всички области на политиката, включително и в стратегията на ЕС за борба с климатичните промени, като едностранният подход трябва да се избягва. Като се има предвид настоящата ситуация в глобалните преговори, Европа трябва да преоцени целта си за намаляване на емисиите на СО2 с 20%, смята BusinessEurope.

Коментар