Соларните системи разкриват нова ниша за бизнеса с електроника

Компаниите за електроника намериха нова пазарна ниша в соларните системи, където разработват специализиран хардуер за увеличаване на мощността на инсталациите. Младата фирма Tigo Energy, която произвежда устройство за оптимизиране и контролиране на слънчеви панели, обяви, че е набрала 10 милиона долара финансиране от производителя на електроника Inventec Appliances, съобщи GreenTech.bg.

В същото време производителят STMicroelectronics въведе нов контролер, предназначен за автоматично регулиране на мощността на отделните слънчеви модули с цел подобряване на работата на масивите от панели. Чипът може да компенсира изменението на капацитета на отделните слънчеви панели, което се явява в резултат на засенчване, изменения в слънчевата интензивност и др.

National Semiconductor също влезе в бизнеса с електроника за соларната енергия със своя чипсет SolarMagic за интегриране в съединителни кутии. Тази седмица фирмата обяви, че е подписала споразумение с няколко фирми производители на модули за зелена енергия.

Производителността на слънчевите масиви, както при покривните инсталации така и при големите фотоволтаични паркове със статут на ютилити системи, може да бъде сериозно засегната от препятствия като засенчване или натрупване на нападали листа. Когато панелите са свързани помежду си в поредица, спадът в производителността на единия може да влоши производителността на другите.

За да отговорят на този проблем, множество компании се надпреварват да създават съоръжения, които да коригират функционирането на соларните масиви и производителността им.

Коментар