Flash ще се наложи в смартфоните, вярва Adobe

Над половината от смартфоните ще поддържат Flash през 2012 година, по данни на разработчика на технологията – Adobe. Компанията планира да установи Flash Player на около 250 милиона "умни" телефона в близките две години, предава Ройтерс.

В същото време Apple ще се опита да наложи на пазара алтернативата HTML5. Но дори и Flash да не присъства в устройствата на Apple, делът на технологията ще продължи да нараства, вярва Adobe.

Компанията прогнозира, че през 2012 г. в света ще бъдат продадени около 300 милиона смартфона, като 53% от тях ще поддържат Flash. През настоящата година пък се очаква продажбите на смартфони да достигнат 200 милиона броя, като едва един от всеки десет ще поддържа Flash.

Adobe ще добави Flash в смартфоните с Android, Symbian, Windows Phone, BlackBerry OS и webOS. Всички те ще могат да възпроизвеждат съдържанието за настолни флаш плейъри.

Flash Player е безплатен продукт. Adobe печели от инструментите за създаване на Flash приложения. През първото тримесечие на годината този бизнес е донесъл около 6% от всички приходи на компанията.

Коментар