Процесорът Atom навлиза и в сървърите

"Зелен" сървър, базиран на енергоспестяващия процесор Intel Atom, пусна на пазара стартъпът SeaMicro. Младата компания е подплатена с около 25 милиона долара във вид на рисков капитал и безвъзмездна финансова помощ от американското Министерство на енергетиката, съобщи GreenTech.bg.

Моделът SM10000 на SeaMicro включва 512 процесора Atom, система за съхранение на данни, технология за взаимосвързаност, както и система за управление на сървъра, в една сравнително компактна 17,5-инчова сървърна кутия. Размерът се определя като 10 RU. Този дизайн спестява много енергия, намалявайки консумацията на с до 75%, според SeaMicro.

Подобно радикално скъсване със стандартната сървърна архитектура не е случайно. Процесорът Atom, най-често използван в нетбуците, е създаден от Intel с идеята да предложи най-добрата енергийна ефективност. Atom не е проектиран за сървъри, но SeaMicro смята, че с него е намерила нова ниша.

“В един център за данни предизвикателството е да се обслужват милиони сравнително малки, независими една от друга задачи, като тези, необходими за търсене, социални мрежи, гледане на уеб страници, както и проверка на електронна поща”, казват от компанията.

SeaMicro вижда несъответствие между сървърния дизайн за интернет и масово използваните процесори в центровете за данни. „Сървърите за обемна работа не успяха да се приспособят към фундаменталните промени и си останаха оптимизирани за по-традиционни задачи. Това несъответствие е основна причина за бързото нарастване на потреблението на енергия и носи вина за проблем на стойност няколко милиарда долара в центровете за данни,“ казват още от компанията.

С уникалния си сървърен дизайн SeaMicro е успяла да привлече 25 млн. долара финансиране от стратегически партньори и фондове за рисков капитал, включително Khosla Ventures. Компанията също така е получила 9,3 милиона долара безвъзмездна помощ от Министерството на енергетиката на САЩ, което е най-голямата субсидия, отпусната на сървърен доставчик.

Коментар