Фалшиви антивируси в сайтове за световното

Интернет се напълни с мошенически сайтове, посветени на световното първенство по футбол в Южна Африка. Шампионатът се използва като примамка за разпространение на фалшив антивирус, предупреди Panda Labs.

Всички измамни страници се появяват на първите страници в резултатите от търсене. Системата работи просто – когато потребителят търси информация за главното спортно събитие, получава в резултатите от търсене зловредни връзки, индексирани професионално, за да заемат челни места.

Ако потребителят кликне на такава връзка, ще му бъде предложено да зареди файл, например кодек. Вместо това обаче, на компютъра ще бъде инсталиран фалшивият антивирус MySecurityEngine, поясняват експертите от Panda Labs.

Компанията съветва потребителите да бъдат пределно внимателни, когато отварят страници в резултатите от търсене. "Уверете се, че източникът е надежден и отхвърляйте предложения за зареждане на файлове", препоръчват от Panda.

Важно е също така потребителите да имат на своите компютри антивирусна защита с последните обновления.

Подобни технологии за разпространение на зловреден софтуер са познати като Black Hat Seo и съществуват от години. С течение на времето те стават все по-сложни, а хакерите се научиха да класират вредоносните линкове на върха в резултатите от търсене.

Коментар