Новият Office 2010 вече е достъпен на пазара у нас

От днес новият офис-пакет на Microsoft – Office 2010 е достъпен на пазара у нас. В духа на последните няколко поколения промени, които Microsoft въвежда в своите продукти, Office 2010 прави офис-работата по-лесна, по-интерактивна и по-сигурна.

За функционалностите на Office 2010 се изговори много, но си струва отново да се споменат вградените бързи графики за бизнес-анализи в Excel (с елемент на „business intelligence“), облекченото форматиране на копирани и поставени в Word елементи – текст, таблици и др., лесното вграждане на видео в PowerPoint – включително и видео от YouTube – в съчетание с лесното му арт-редактиране, автоматичното редуциране на дублиращи се съобщения в Outlook.

Голяма новост е OneNote – нов член на офис-семейството, на който корпорацията възлага големи надежди да се превърне в един от ключовите инструменти за справяне с колосалните количества данни, с които хората боравят всеки ден. OneNote е семпъл цифров бележник, в който човек може да си води записки и дори не се налага да прибягва до „Save“, защото софтуерът помни всичко, въведено и променено в него. Зад семплия си интерфейс обаче OneNote е интелигентен: той помни от кой сайт сте копирали дадена дефиниция и е готов да ви припомни линка към този сайт, в случай, че потрябва отново, подрежда снимки и слайдове към презентации и бележки и организира информацията така, че човек лесно да намира онова, което му трябва.

Тройнственият характер на Office 2010 е черта, която го отличава от всички предишни издания на офис-софтуера и го адаптира към съвременната онлайн реалност. Да, той може да се използва на компютъра вкъщи или в офиса, но може да се ползва и онлайн – работата може да се сподели през интернет, така че няколко човека да гледат презентация или да работят по един документ – само през браузер, без да разполагат с инсталационно копие. Третият начин на работа пък е през мобилния телефон.

Няколко варианта за придобиване на Office 2010 са предвидили неговите създатели. На компютрите, които се продават с Windows, ще идва предварително инсталираната версия „Starter“, която включва само Word и Excel и то с ограничени функционалности.

Три различни варианта са достъпни за покупка на дребно, за индивидуални потребители и малки бизнеси. „Home and Student“ включва Word, Excel, PowerPoint и OneNote. „Home and Business“ добавя към тези четири програми Outlook, а „Professional“ надгражда и с още два продукта – Publisher и Access.

Други два варианта за придобиване са предвидени за големи организации с много индивидуални потребители, т.е. с обемно лицензиране. „Standard“ включва всички изброени по-горе програми, а „Professional Plus“ добавя към тях и Communicatior, InfoPath, SharePoint Workspace.

От Microsoft България очакват у нас най-голям интерес да предизвика версията „Home and Business“.

Коментар