Гимназисти излизат на шах срещу IBM Blue Gene/P

Започна обратното броене за шахматния сблъсък „IBM България-гимназисти”. В ролята на арбитър и наставник на младите играчи ще бъде най-добрият български шахматист за всички времена – Веселин Топалов, съобщиха от прес офиса на инициативата.

Във вторник следващата седмица в офиса на IBM България отбор от гимназисти ще премери сили  със суперкомпютъра IBM Blue Gene/P в три партии по шахмат. От Испания специално ще пристигне гросмайтор Топалов, под чийто патронаж се провежда събитието.

След края на турнира Веселин Топалов ще коментира хода на играта и ще даде майсторски съвети на младите играчи. От своя страна, IBM ще организира „седмица на отворените врати” за учениците и ще ги срещне със своите водещи специалисти. 

Както е известно, след мача за световната титла по шахмат „Ананд-Топалов”, който се проведе неотдавна в София, Веселин Топалов и IBM решиха да продължат своето сътрудничество, като реализират съвместна инициатива, насочена към младите хора. Отборът, който ще се опита да пречупи процесорната мощ на един от най-бързите компютри в света (8 192 процесора), е съставен от Стефани Ковачева, Тодор Косев и Калин Златански – ученици от първия колеж за английско средно образование в България – Darbi College.

Веселин Топалов използва суперкомпютъра IBM Blue Gene/P в своята подготовка за мача с Ананд. Това помогна на българския шахматист да постигне дебютна доминация над опонента си във всички партии, в които той игра с белите фигури. Това особено добре си пролича в първата партия, в която Веселин Топалов победи бързо и с решаващо преимущество.  

Новината за Веселин Топалов и Blue Gene/P бързо обиколи света и беше записана дори в Уикипедия.

Коментар