Науката е по-интересна за европейците от спорта

Близо 80% от европейците се интересуват от научни открития и технологични разработки, докато 65% предпочитат спорта, според публикувания вчера нов доклад на Евробарометър.

Над 70% от европейците смятат, че финансираните от ЕС научни изследвания ще се разширят в бъдеще.  57% от запитаните са на мнение, че учените трябва да полагат повече усилия за предоставяне на информация относно работата си, а 66% смятат, че държавите трябва да правят повече за привличане на млади хора към научната сфера.

Европейците категорично признават ползите от науката и нейната значимост, но много от тях изразяват страхове, свързани с рисковете от нови технологии и с властта, която знанието дава на учените.

На равнище ЕС-27, 61% от хората се смятат за много добре или умерено информирани относно научните открития и технологичните разработки. 74% от гражданите смятат, че съвместната научна дейност в Европа, финансирана от ЕС, ще става все по-съществена.

Над шест от всеки десет европейци смятат, че съвместната научноизследователска работа е по-творческа и ефикасна. Сътрудничеството между държавите-членки има широка подкрепа (72% от европейците).

Като цяло проучването показва, че европейските граждани са сравнително оптимистични по отношение на науката и технологиите – 75% от запитаните са съгласни или са склонни да приемат, че благодарение на науката и технологията ще има повече възможности за бъдещите поколения. Въпреки това има лека промяна към скептицизъм в сравнение с проучването от 2005 г.

Европейците смятат, че държавите следва да полагат повече усилия за насърчаване на жените да се занимават с научна работа, като това би имало положително влияние – 63% са на мнение, че привличането на повече жени към научната работа би подобрило начина на извършване на научните изследвания.

Коментар